joi, 2 decembrie 2010

Bucovina - Duh (EP)


V-am spus ca e rost de muzica noua si buna :) . 

La nivelul Romaniei, probabil ca trupa Bucovina sunt cea mai originala trupa de la noi, asta daca nu mai luam in considerare pe veteranii de la Phoenix. Si nu am alaturat formatiile astea doua degeaba pentru ca de cand am ascultat prima data Bucovina am avut impresia ca ascult un Phoenix - unul mai tanar, mai metalist, mai heavy, mai tehnic, mai suparat - dar care pastreaza aceeasi atitudine si cumva aceeasi cultura romaneasca inconfundabila. Da, cultura romaneasca se poate exprima si printr-o muzica mai culta nu numai populare, etno-pop si alte mizerii.

De fiecare data cand ascult Bucovina imi e ciuda pe un singur lucru - ca oamenii astia nu sunt mai bine-promovati, mai cunoscuti, mai cumparati, mai ceruti la concerte. Pentru ca sunt exceptionali. E trist ca in tara se asculta (pe langa rahaturile pop-house-dance) vrajeli marca Directia 5 sau Holograf (seriously, bosorogii astia s-au vandut rau de tot de vreo 10 ani incoace) dar se ignora asemenea minunatii.

Duh nu este un album full - ci doar un EP de 5 piese care ar trebui sa ne imbie cu ceea ce va urma la anul, al doilea material LP al bucovinenilor. Primul lucru care trebuie spus este ca Duh suna mai bine decat Ceasul Aducerii Aminte din punct de vedere tehnic. De fapt e posibil ca discul asta sa aibe cea mai buna productie pe care am auzit-o vreodata de la o trupa romaneasca. Da, cred ca se aude mai bine chiar si decat materialele ceva mai recente marca Iris sau Phoenix. Chitara e chitara, toba-i toba, vocea si bass-ul la fel. Si cumva toate sunt imbinate de suna absolut delicios. De cand a iesit am papat Duh incontinuu.

Daca-ar fi sa rezum tot materialul ar fi - genial! 
Se deschide cu un instrumental deosebit Vuiet Negru de Izvor, cu un prim-riff scos parca din albumele cu Nightwish, mai ales ca au aparut si clapele in instrumentatia trupei. Solo-uri, schimbari de ritm - superb inceput.

Urmeaza apoi title-trackul - Duh. Vocea lui Luparu e incredibila. Riff-ul care incepe pe la minutul 2 e genial de diabolic si poate fi admirat in toata splendoarea lui gratie un productii superbe pe care o are albumul.

Canta cucul bata-l vina...de rasuna Bucovina! Asa incepe Straja, cover dupa versurile lui Grigore Lese. In continuare ma declar uimit de cat de clar suna fiecare instrument, fiecare bataie de pedala e descifrabila, fiecare nota de chitara, fiecare cuvant pronuntat. Excelenta treaba!

Mestecanis este probabil vedeta acestui material - cea mai lunga, complexa si spectaculoasa piesa. Cu exceptia intro-ului si al refrenului, piesa este cantata cu growl, probabil de catre Crivat. Ce-as mai putea spune decat ascultati-o. And go fucking nuts!

EP-ul se termina cu Bucovina, Inima Mea varianta acustica de la instrumentalul prezent pe Ceasul Aducerii Aminte. Face ca intreaga auditie sa se termine armonios si in pace - Cu stil. Bravo Bucovina!

Daca n-ati mai ascultat trupa asta, de urgenta faceti rost de ambele materiale ale lor. O sa-i adorati. Daca i-ati mai auzit si vreti sa auziti o parere despre Duh, am una singura - mai mult, mai bun, mai spectaculos. Vreau sa-mi fac singur cadou de Craciun discul asta. Isi merita fiecare leu!  \m/   ^_________^  \m/

2 comentarii:

Lola. spunea...

am primit şi eu acu-s câteva zile piesele astea 5 de pe EP-ul celor de la Bucovina.tare mi-au plăcut.mai ales "duh".sună foarte bine,aşa că am tot ascultat...şi-am ascultat...şi-am ascultat... :))

Sirius spunea...

Bucovina sună foarte bine, într-adevăr, și-mi amintesc un prieten în liceu cum îmi spunea că i-a cunoscut și era foarte impresionat de ce echipamente iși luaseră. Așa că băieții au făcut ceea ce trebuia ca să aibă producția de la egal la egal cu ce e în afară.

Totuși, la capitolul originalitate (fiindcă spuneai că-s cei mai cei din România) cred că Negură Bunget au un anumit plus.

Știu că nu sunt cea mai accesibilă trupă, dar mie mi se pare că exprimă mult mai aproape elementele de folclor românesc pe care le-au preluat. Bucovina au mai degrabă un fel de viking metal executat mai bine ca mulți alți vikingi.

Cu popularizarea ai dreptate, Bucovina ar merita mult mai mult, însă nu e imposibil să se ridice încetul cu încetul. Se poate și ar fi foarte frumos să apară și ei lângă cd-urile cu Negură din magazinele HMV ;))