vineri, 30 iulie 2010

Mika !

Anul trecut pe vremea asta mergeam la un concert pe plaja H20 din Mamaia si o vedeam pe Duffy live si gratuit. Tipa a cantat atunci foarte bine, s-a auzit mai misto decat pe cd si in general am plecat cu o impresie foarte buna.

Anul asta Orange au luat-o de la capat, de data asta cu un alt artist foarte in voga in ultimul timp, bineinteles un artist in voga care poseda si nitel talent, voce si face o muzica buna. Astfel a venit Mika in Romania. Acum in functie de ce muzica ascultati in timpul liber, e posibil sa fi auzit sau sa nu fi auzit de Mika. Eu cel putin n-as fi aflat de el (pentru ca nu urmaresc nici posturile tv si nici radio-ul) daca n-ar fi fost o prietena (yeah tnx a lot) sa-mi dea sa ascult.
Ce as putea sa spun despre muzica lui? Nu e ceva ce as asculta oricand, nu am devenit fan no.1 sau ceva de genul asta, dar tipul are o voce foarte misto, e foarte charismatic pe scena si stilul abordat (brit-pop, alternative, un pic de rock pe ici pe-acolo) e acceptabil pentru mine. E chiar ok cand il asculti la tv, pe internet sau pe iPod. Dar live sa stiti ca a fost pur si simplu exceptional.

Mika imi aduce foarte tare aminte de Freddy Mercury. S-ar putea sa fie blasfemie ce zic, sau nu...Ascultati spre exemplu piesele We Are Golden si Big Girl si apoi (presupunand ca sunteti familiarizati cu trupa Queen) ascultati-l pe Freddy. Mika face o gramada de urcari si coborasuri cu vocea lui, pe diferite octave, poate mai ceva decat facea regretatul lider Queen. Dar undeva la mijloc exista o asemanare incredibila. Plus ca si nenea Mika s-ar parea ca are aceleasi preferinte sexuale ca si Freddy...

Show-ul live a fost marfa de tot. Instrumental toate piesele mi s-au parut ca suna mai bine decat variantele din studio, li s-a luat "electronicul" care e atat de trendy in muzica de astazi. La tobe era o tipa care batea bine-bine de tot si avea niste ritmuri foarte interesante. Chitara si basul - spot on! Nu sunt sigur daca exista si in variantele de studio, dar am avut surpriza de a asculta niste solo-uri destul de dragute pentru muzica pop. Clapele au facut niste chestii house la un moment dat dar nimic deranjant.
N-am auzit o nota ratata, falsata sau imperfecta la Mika, care pe langa faptul ca a sarit de colo-colo, s-a agitat, a dansat si era transpirat dupa prima piesa - nu l-am vazut macar o data sa rasufle greu-obosit cum am vazut spre exemplu la artisti rock mai agitati (gen Axl Rose sau Phil Anselmo).
 De asemenea Mika a fost foarte vorbaret atat in engleza cat si in romana unde i s-au dictat prin casca foarte, foarte multe replici.

Sonorizarea a fost de prima mana, am putut sa deosebesc fiecare cuvant cantat si fiecare instrument lovit/ciupit/apasat. Dragutele si luminile si elementele coregrafice (papusi de plastic imense, baloane etc). Ca stil vestimentar Mika e foarte retro si hippy, astfel ca si scena a aratat pe masura. Adaugati la toate astea un public mixt, cu fani si gura-casca deopotriva...si multa-multa lume per total si aveti inca o chestie misto organizata de Orange - poate chiar mai misto decat recitalul Duffy. Nu sunt sigur daca a cantat mai mult de o ora jumate, dar a fost misto. Mda, n-a fost The Big 4 unde am stat 8 ore in picioare fara sa mai simt ceva decat satisfactie deplina la sfarsit but what the hell - chestiile de genul asta le simti poate doar o data in viata.

Da, Mika e un artist destul de interesant, talentat si cu foarte mult potential. Ma bucur ca l-am bifat pe lista artistilor pe care i-as vedea live. Daca nu-l stiti - dati-i o sansa, s-ar putea sa fiti surprinsi.

3 comentarii:

Miruna spunea...

mama. dar ai scris ceva. Ma bucur ca m-ai mentionat si pe mine pe acolo, sau aia a fost Cristina , nu sunt siguracare din noi ti-a dat prima oara sa asculti. Dar whatever. eu una il ador stii si tu. e genial. nimic de spus. am sarit am tipat, urlat, dansat, cantat de nu mai aveam aer si m-a facut sa imi placa si m-ai mult ca inainte. MIKAAAAAAAA. straight, bi, gay whatever, his the man;x

Stephen G. spunea...

Tu mi-ai dat sa-l ascult, tu ai avut onoarea...

Anca G. spunea...

cute