luni, 25 august 2008

Beijing 2008 : The End of the Road

De saptamana trecuta de cand am scris primul articol despre Olimpiada, delegatia romana nu a mai castigat nimic. Uite-asa! Conform stirilor pe care le-am mai auzit pe ici pe colo - aceasta a fost cea mai slaba participare a Romaniei din 1952 incoace.

Ok...Reactiile sunt in mare parte ceva de genul : "suntem dezamagiti ; rusine ; este inadmisibil ; dezamagitor ; nu mai suntem ce eram odata ; tz tz tz" s.a.m.d. In fine, e bine ca suntem dezamagiti si ca vroiam mai mult dar nu ne intrebam : mai exact care au fost conditiile acestor sportivi pentru a se antrena la Olimpiada si in ce circumstante au avut ei performantele astea relativ slabe?
Inainte sa ne dam de trei ori peste cap nu e mai bine sa ne uitam putin in curtea vecinului care a luat mai multe medalii ca noi sau care s-a dovedit a fi mai bun ca noi?

Un exemplu simplu (si concludent, pe care-l tin minte de ani de zile) : inot. Michael Phelps a luat 8 medalii, da? Cat toata delegatia Romaniei la un loc. Misto. Nu zic sa fi avut si noi unul ca el dar macar sa fi luat o singura medalie de aur la vreo categorie. Am avut o buna reprezentanta : Camelia Potec, medaliata la Atena in 2004. O sportiva buna, cu experienta. Oare de ce n-a mai reusit nimic? Si acum aduc vorba de exemplul invatat acum o buna bucata de ani. Diana Mocanu este o inotatoare romanca, ce la Sydney in 2000 a luat 2 medalii de aur. Tin minte ca la scurt timp dupa Olimpiada, tanara de (pe-atunci) 16 ani cauta sa se pregateasca pentru Europene/Mondiale (nu sunt sigur ce urma) pe teritoriul frumoasei noastre tari. Si ne era aratata la stiri in ce conditii mizere se pregatea dubla-medaliata cu aur de la Olimpiada. Intr-un bazin ca vai de mama lui, descoperit si fara apa calda. Comentariile sunt de prisos. O situatie asemanatoare o are si nationala de polo. Si este doar un exemplu din alte zeci.

Ma gandeam la canotaj si la cat de buna a fost Romania de-atata amar de vreme Olimpiada dupa Olimpiada. Si ma intrebam : cine-si mai duce copilul in ziua de azi sa faca canotaj? Exista oare in mintea parintilor altceva decat fotbal si poate ocazional baschet, tenis sau volei? Atata timp cat nu exista centre speciale de pregatire, cum ar trebui sa iasa sportivii aia pe care vrem sa-i vedem medaliati? De unde sa-i luam? Cresc in copaci? Sau poate in pamant.

Va mai aduceti aminte de Gabi Szabo? Nu era ea o super-atleta? Nu mai era in generatia ei si Violeta Szekely, o alta atleta cu foarte bune performante? Cu ele s-a intamplat inevitabilul - au ajuns la o varsta cand retragerea se impunea. Dar de ce nu au fost inlocuite de nimeni? De ce nu a avut Romania pe nimeni la atletism la Beijing sa alerge la 5000m, 1500 s.a.m.d? Simplu. Pentru ca nu exista conditii.

Nationala de handbal a Romaniei are parte de o generatie excelenta, unde incet-incet se inlocuiesc cu succes mari jucatoare de genul Stelutei Luca sau Luminitei Hutupan. De ce am luat doar locul 7 la Olimpiada? Aparent din vina antrenorilor - 2 antrenori temperamentali care nu sunt in stare sa se opreasca in a-si jigni elevele. Ele normal ca nu pot da randament maxim in astfel de conditii si uite-asa se pierd meciurile. Trist dar din pacate nu pare sa intereseze pe nimeni.

Toata lumea pare mult prea ocupata in a se concentra pe cine mai vine la Steaua saptamana asta, ce a mai zis Taher, sau ce crede Turcu. Uitandu-ma aseara la un plictisitor Rapid - Dinamo, vedeam cum camerele se concentrau cel putin o data la 10 minute pe prim-planuri cu burtosii de la tribuna oficiala. Ma cruceam si ma intrebam de ce...pentru ca asta-i intereseaza pe oamenii din Romania. Bambiliciul din fotbal. Nimanui nu-i pasa in realitate de Olimpiada. Toata lumea intreba de ce nu avem si noi nationala de fotbal la Beijing. Suntem o natie de ignoranti care nu suntem in stare sa ne apreciem micile valori pe care inca le avem. Precum vedeti...valorile se micsoreaza de la an la an pana cand vom mai ramane doar cu reportajele super-speciale despre "Liga lu' Mitica".

Acei oameni falsi care se dadeau revoltati si plini de dezamagire (amestecata cu dispret pe-alocuri) sa se gandeasca la Alina Dumitru, campioana olimpica la judo. Sa se gandeasca la ea si la faptul ca premiul ei in bani (rezultatul a ani de munca) masoara cam cat salariul pe o luna a unui cacacios de teapa lui Radoi sau Danciulescu. Un reporter foarte inteligent si rasarit a intrebat-o pe Alina Dumitru daca tine cu Steaua si care este jucatorul ei preferat.

Aseara s-a incheiat Olimpiada dar eu n-am reusit sa aflu decat ca Rapid ar juca cel mai frumos fotbal din Romania dupa spusele lui Copos. Cu exceptia faptului ca Rapid e praf (credeti-ma pe cuvant, m-am uitat la meci - o greseala pe care nu o voi mai repeta) si ca probabil e absurd sa dai o astfel de declaratie stupida la un post de stiri - mi se pare rusinos ca cel mai vizionat post din tara sa mentioneze la coada buletinului si ca cea mai mare competitie sportiva din lume a luat sfarsit.

Ca sa inchei cu ceva frumos - la festivitatea de inchidere a cantat Jimmy Page si o anume Leona Lewis una din cele mai cunoscute piese Led Zeppelin...Whole Lotta Love. Desi o melodie Zepp fara Robert Plant e destul de slabuta, a sunat misto. Tipa avea voce, desi suspinele ei nu se vor ridica niciodata la nivelul legendarului solist.

A fost o Olimpiada frumoasa. Se pare ca performantele sportive le-au depasit cu mult pe cele de la Atena in materie de recorduri. China s-a aratat a fi o gazda pusa pe spectacol. Sau cel putin asa a dat senzatia. Au luat locul 2 pe medalii dupa o SUA dezlantuita iar organizarea lor nu a lasat loc de reprosuri. Ar trebui sa fie interesant de urmarit peste patru ani cum va fi aceasta competitie organizata de britanici. I expect it to be very fancy!

3 comentarii:

Unknown spunea...

Daca romanu' cere fotbal, acolo se duce si banu'. Cui sa-i mai pese de Alina Dumitru si de aurul ei la judo? Oricum a fost o Olimpiada frumoasa, dar Leona Lewis nu avea ce sa caute acolo. A cantat oribil. Mai bine aduceau Iron Maiden, ca si ei tot britanici sunt...

Dreamer spunea...

Jimmy Page şi Leona Lewis au fost alegeri cum nu se puteau mai bune, luând în considerare ce presupune un astfel de spectacol, care e ţinta sa. Aşa, nici mie nu prea îmi place că au băgat-o pe negresa aia. Nasol şi că nu prea s-a auzit chitara, dacă nu ştiai piesa... tough.

Stephen G. spunea...

Nu stiu cum a sunat la TV dar eu am vazut un clip pe youtube si chitara se auzea binisor.