duminică, 18 octombrie 2009

X-Men Origins Wolverine



Mai nou ma joc chestii cu supereroi. Sa fie nostalgia? Atat de dor mi-e de copilarie? Sau frustrarea ca Jetix a disparut si ca toti clasicii desenelor animate au fost inlocuiti de niste adolescenti gay si alte chestii retardate?

Tin minte ca am facut cunostinta cu X-Men prin intermediul unei jucarii primite cadou de Craciun de la gradinita. Nu mai auzisem de ei pana atunci. (Fox Kids nu fusese adus in Romania, ehehe, amintiri de pe vremea dinozaurilor). Personajul pe care-l primisem eu fusese (culmea!) un individ cu frizura ciudata si cate-un set de gheare pentru fiecare mana. Mi-aduc aminte ca jucaria mea arata poate cel mai neimpresionant fata de ale altora, dar stiti ce? S-a dovedit intr-un final ca eu posedam cel mai cool personaj din cate a avut vreodata X-Men.

Departe de a fi preferatul meu, Wolverine este personajul principal din acest nou joc marca Marvel. De fapt nu cred ca a existat vreodata un joc X-Men in care Logan a.k.a. James Howlett a.k.a. Wolvie sa nu fie prezent. Pe de-o parte pentru ca e cel mai popular erou din serie...pe de alta pentru ca abilitatile sale sunt printre cele mai usor de creat si replicat pe un computer.
Si am tot jucat fel si fel de creatii dupa faimoasa echipa de supereroi. Majoritatea slabe la concurenta cu filmele - care sa fim seriosi...nu au impresionat pe nimeni. Jocul facut pentru filmul X-3 : The Last Stand a fost cat de cat interesant pentru ca pe langa batranelul cu gheare am mai putut trece si prin pielea lui Nightcrawler (favoritul meu din serie laolalta cu Cyclops) si a lui Iceman. Expunerea in joc a lasat enorm de dorit, dar a fost un inceput. Conceptele folosite au fost interesante. Joc dupa joc, seria celor de la Marvel incepea sa devina tot mai decenta.

Pentru prima data in istorie, Wolverine Origins se prezinta ca fiind jocul cu adevarat bunicel pe langa predecesoarele sale. Un gameplay mai mult decat decent, combinata cu ceva mai multa seriozitate si un voice-acting imprumutat din filme au facut din acest joc ca timpul pierdut in fata monitorului sa nu fie chiar in van.

Jocul urmeaza, mai mult in paralele decat pas cu pas, povestea din filmul aparut anul asta (cu acelasi nume). Am vazut filmul inainte sa ma apuc de joc si va spun ca e ok. Inca slab dar ok. Comparat cu primele 3 parti, as spune ca si la capitolul cinematografie Marvel incepe sa faca lucrurile mai bine. Povestea m-a lasat efectiv tampit - eu stiam ca ghearele lui Wolverine aparusera in peisaj odata cu inserarea scheletului de adamantium (atentie! urmeaza pasaje nerdy!) dar aparent individul avea gherute din os inca de mic copil. De asemenea nu inteleg cum poate fi Victor Creed a.k.a Sabretooth sa fie frate cu Logan. Sunt atatea lucruri care nu se leaga in filme si nici in benzile desenate nu ar fi fost aduse in discutie (in desene animate se stia ca erau vechi dusmani).

Dar cam atat cu poliloghia, sa vorbesc putin si despre jocul efectiv. Avem in fata un action mai mult decat decent - impresionant in anumite instante. Sistemul de lupta merge ca uns de cele mai multe ori si totul in niste cadre care au grija sa para cat mai cinematice posibil. Evident ca anumite faze de actiune luate din film (firele narative se mai intersecteaza, de cele mai multe ori cu lucrurile usor schimbate) au fost modificate incat sa se potriveasca mai bine in lumea virtuala, sa fie mai spectaculoase (exagerat de spectaculoase chiar) si de cele mai multe ori lucrurile ies frumos.

Pe langa gameplay am mai fost impresionat si de grafica jocului. Desi am avut momente cand framerate-ul scadea drastic si fara vreun motiv anume, in general n-am avut probleme in a admira motorul asemanator cu Prototype (dat cu jumatate de generatie in urma totusi). Totul arata foarte frumos de la peisaje pana la personaje cu tot cu membrele retezate si sangele din dotare. Da, Origins este un joc sangeros. Daca stau bine si ma gandesc este primul din seria Marvel care necesita o anumita limitare de varsta. In jocurile precedente ieseau doar stelute si artificii in urma contactelor dintre Logan si adversari. In Origins insa avem necontenit niste masacre de toata frumusetea. As zice ca e un adevarat plus. Cea mai tare faza e constituita de abilitatea de vindecare a lui Wolverine. Precum stiti, abilitatea sa de mutant implica vindecarea foarte rapida, aproape instantanee, lucru care-l face in teorie indestructibil. In Origins, pe trupul lui Logan vom putea observa urme din fiecare contact cu adversarii...taieturi, gloante, explozii, impunsaturi, arsuri. Si toate se vindeca sub ochii nostrii exact ca in filme, exact ca in benzile desenate. Efectul acesta vizual este superb. Hainele se vor sfasia de pe el. Cu cat daunele corpului sau vor fi mai mari, cu atat vom vedea parti din scheletul sau de adamantiu iesind la suprafata.

Adaugati la toate astea si un sunet destul de bun si am putea sa incheiem cu partile bune din acest joc.

Din pacate, exista si parti rele. Destul de multisoare - sunt genul acela de defecte care fac totusi diferenta dintre un joc ok si unul cu adevarat bun. In primul rand as putea mentiona prezenta elementelor de platforming si puzzle (copiate destul de prost din Prince of Persia). Ocupa o buna parte din conditiile de avansare in nivele si nu o data vor parea extraordinar de frustrante, neinspirate si efectiv prost implementate. Au fost multe momente in care-mi ziceam ca ceea ce ma chinuiam sa fac cu Logan de un sfert de ora as fi facut intr-un minut cu Printul din Persia (ma refer aici la motorul de miscare si coliziune din fiecare joc). De asemenea, sunt foarte multe bug-uri, bug-uri care te forteaza fie sa reiei un nivel de la capat (desi n-ai pierdut/murit) fie chiar sa restartezi calculatorul.

Adversarii proaspat ucisi vor levita, se vor intersecta cu Logan si vor face niste erori grafice de toata frumusetea. La unele batalii cu bosii, anumite scripturi de actiune nu vor merge asa cum ar trebui. Gambit spre exemplu, va prabusi niste litere uriase de pe o cladire, cu intentia de a-l dobori pe Wolverine. Insa tot ce va face de cele mai multe ori va fi sa cada singur in gol, lasandu-l pe eroul nostru singur, fara vreo posibilitate de a continua mai departe. Reload Checkpoint!
Alteori tot jocul va ingheta complet. Nicio comanda din Windows nu-l va putea scoate din starea asta. Asa ca nu va ramane decat un singur lucru de facut - restart. O alta problema e constituita de timpii imensi de incarcare de la checkpointuri. Eram obisnuit in general ca dupa ce am un game over, optiunea de checkpoint sa ma duca rapid de unde ramasesem. Doar ca -rapid- nu intra in ecuatie. Mai ales cand veti repeta o faza de mai multe ori, pentru ca Logan se intepeneste intr-o piatra si nu poate sari prapastia in timp ce un elicopter trage in el.

Daca totusi treceti peste aceste elemente deranjante, Origins chiar isi face treaba - un action spectaculos, destul de aratos. Daca va place Wolverine - cu atat mai mult. Hugh Jackman isi imprumuta atat chipul cat si vocea pentru acest joc si o face destul de bine. Din tot casting-ul din seria X-Men, cred ca el si-a facut cel mai ok treaba.
In concluzie, daca sunteti fani - nu-l ratati. Merita. Merita sa treceti peste momentele de frustrare avand in vedere ca alternative mai bune la universul X-men nu prea exista in momentul asta. Daca nu sunteti fani dar totusi vreti ceva lejer, spectaculos si intuitiv...Origins e pentru voi!

Nota 8/10

3 comentarii:

Anca G. spunea...

Nice! Sunt fana X-men. Mie-mi placea Gambit si Mistique, chiar daca era din gasca lui Magneto :D si de cand sunt poreclita Rogue a inceput sa-mi placa si ea..asa, oleaca..

By the way, daca jocul respecta filmul, nu apar santinele, right? Sau...apar santinele? Erau spaima mea cand eram copil...

Stephen G. spunea...

Apar niste prototipuri de santinele ;)) Sunt unele mai mici (gen desenele animate) usor de invins si este un boss-fight cu o santinela care este uriasa - are degetul mic cam de marimea lui Logan.

Anca G. spunea...

Încântător:D O sa fac în scurt timp rost de joc...daca fac infarct, o sa spun că tu mi l-ai recomandat:))