marți, 30 septembrie 2008

Title? I'm clueless

Pe cuvant de cercetas ca asta e ultimul post in care ma mai plang de scoala. Gata! Se termina septembrie si eu trebuie sa ma comport ca atare. Da, am cravata si camasa alba. Dar privesc partea buna. Cravata e atat de ieftina si de proasta calitate incat nu vad sa reziste mai mult de 3-4 luni. Deci...nu am foarte mult de suportat. Iar camasa care mi-a cumparat-o mama e chiar misto.

Pentru manualele a doar 3 materii am cheltuit in jur de 160 de lei. E vorba de limbi straine dar totusi...ma gandesc ca la anul voi fi eu in locul celor care mi-au vandut zilele astea manualele lor. Banii vor veni inapoi, in cele din urma.
Orarul mi se pare in continuare de-a dreptul imbecil. E atat de simplu sa faci un program cand ai o clasa ce are doar 30 de ore pe saptamana...pui 6 ore/zi si totul este minunat. Nu. Eu am intr-o zi 4 ore, apoi in alta 7, apoi 6 si iarasi 7. Sunt zile si zile. Ideea e ca ma voi obisnui rapid cu programul. Eu ma trezesc in fiecare dimineata destul de usor. Si inca-l pot urmari pe Mircea Badea!

Ca trei sferturi de liceu, am izbutit sa racesc. Adevarul e ca anul asta vremea a fost ciudata rau. Incalzire globala, poluare, astre suparate...Habar n-am! Ideea e ca astazi este incredibil de cald in timp ce ieri fusese incredibil de frig. Si tot asa...Nici raceala n-a fost una obisnuita. Am suferit una din cele mai tampite tusete pe care mi-a fost dat sa le patesc. Dar sunt ok acum.

Recomandari culturale de la mine pentru oricine mai citeste pe-aici : O viata de rezerva - Judi Picoult - o carte excelenta din care mai am putin de parcurs. La capitolul muzica, eu ma delectez cu foarte mult Bullet For My Valentine. Au atitudine, au tehnica...daca si-ar mai diversifica stilul ar fi perfect. Dar sunt buni de ascultat!

Am inceput sa scriu! E o chestie politista care va urma un model destul de clasic al povestii. Elementele pe care intentionez sa le presar sper sa faca diferenta si sa iasa ceva frumusel. Acum nu stiu cum s-o postez pe blog. Sa astept sa o termin si sa merg pe 1 capitol/saptamana? Sau cum termin un capitol hop! il pun aici? Ma mai gandesc.

In fine, maine e 1 octombrie si de maine reincep bloggingul serios...like in the good old times cum ar spune englezu'. Pam pam!

Ah, si hai Fiorentina! Mutu, da-le gol!

sâmbătă, 27 septembrie 2008

Seriale vs Filme

Sa fie productiile tot mai slabe care apar la Hollywood sau simpla dorinta a fiecaruia pentru o poveste lunga, de vazut pe o perioada mai mare de timp?
Tot mai multa lume urmareste cu cel mai mare interes fel si fel de seriale (printre acea lume, si eu!).
In schimb, citesc tot felul de articole cum ca mersul la cinema pur si simplu nu mai este prioritar oamenilor. Si totusi, serialele sunt pe val! Eu am impresia ca Hollywood-ul pur si simplu nu mai reuseste sa faca filme bune. Cel putin...filme care sa-mi placa mie. As putea sa numar pe degetele de la o mana filmele din ultimii 2 ani pe care le-am vazut si care chiar mi-au placut. Little Miss Sunshine, Juno, The Bucket List...poate si un No Country For Old Men. In schimb, serialele care tot apar au darul sa fie destul de misto...cel putin in primele (maxim) doua sezoane. Cam asta ar fi problema seriilor pe care le putem vedea la TV (sau pe dvd, daca suntem destul de smecheri). Au darul sa se lungeasca la infinit si dintr-un subiect destul de interesant sa transforme in cea mai mare plictiseala posibila. Mai jos sunt serialele pe care le-am urmarit/inca le urmaresc cu un oarecare interes :

1.Prison Break - primul sezon a fost genial! Cand am inceput sa-l vad...ei bine, nu puteam avea destula rabdare pana la urmatorul episod. Actiunea era atat de alerta si pe parcursul primului sezon s-au intamplat atatea incat nu-ti venea sa crezi ca nu trecusera decat 22 de episoade. L-a sezonul 2 m-am uitat pentru ca actiunea se lega excelent. Ce avea sa se intample cu evadatii? Nu mai era la fel de intens ca primul dar te tinea lipit de ecran ceva timp. Sezonul 3 l-am urmarit din inertie. Deja o daduse intr-o mare prosteala si numaram cate episoade mai are pana se termina. Acum, in septembrie, a aparut si sezonul 4. Il mai urmaresc doar pentru ca...ei bine - e la moda. Povestea este trasa de par atat de mult incat cred ca a chielit. Actorii joaca execrabil si tot ce se intampla ma plictiseste teribil. Bine ca nu apare decat un episod pe saptamana. Ma intreb doar...o sa-l termine odata?

2.LOST - initial am privit sceptic serialul asta. Dar cu timpul am inceput sa urmaresc pe AXN pana cand m-am mutat de tot pe dvd, cu el luat de pe internet. Evident. Povestea este buna, te captiveaza. Tehnica flashbackurilor (respectiv flashforwardurilor in sezonul 5) e destul de inspirata si toata treaba e infasurata in mistere, secrete si enigme. Doar ca la un moment dat te saturi de atatea chestii pe care nu le stii. Plus ca are darul se devina un pic absurd. Deci erau ei, Naufragiatii...au aparut si Ceilalti, parca mai erau si Altii si probabil urmeaza Acestia sau Aceia de Dincolo. Intelegeti unde bat? Cum e posibil ca pe o insula parasita de pe care nu poti pleca sa tot apara personaje noi? Daca unii sunt naufragiati, atunci de ce au tot timpul ce manca, haine curate si toate tipele sunt coafate si epilate? La naiba, buncarul ala a facut BUM! De unde mai au resurse? Si ce naiba e pana la urma fumul negru? E chiar atat de greu de aflat? Si de ce trebuie acest Jack sa fie eroul cel mai intelept, corect si virtuos? Eu l-as fi omorat pe el in loc de Boone, Shannon sau Alex. Si l-as fi pus pe Sawyer conducator ! :D

3.Supernatural - in momentul asta este serialul meu favorit. Actiunea in sine este banala si nu vad vreun motiv (altul decat prea mult timp liber) pentru care cineva sa vada primele doua sezoane episod cu episod. Eu le-am vazut dar mersul lucrurilor e de-a dreptul banal. Din sezonul 3 avem o poveste ceva mai legata. La fel si in 4 (care a inceput saptamana trecuta). Dar nu asta face serialul deosebit. Supernatural are ceva care lipseste cu desavarsire de la Prison Break si LOST. Pune un mare accent pe personaje. Adica pe cei doi frati - Dean si Sam. Pur si simplu te obliga pe tine, cel care vizionezi serialul sa-ti pese de cei doi. Te face sa admiri relatia dintre ei si sa-ti placa glumele pe care le fac unul asupra altuia. Cui ii mai pasa de poveste sau de intorsaturi. Cred ca amandoi au murit de vreo 10 ori pe parcursul a 3 sezoane dar tot nu am aceleasi sentimente fata de ei cum am fata de Sara din PB (adica, intoarce-te in mormant, idioato...ca era mai bine fara tine).

4.Two and A Half Men - comedie usurica. Sitcom mai degraba decat serial. Este probabil singurul rol in care-l agreez neconditionat pe Charlie Sheen. Fiind o simpla comedie...are momente si momente. Primele doua sezoane au fost foarte reusite. Urmatoarele doua mi s-au parut destul de slabe iar 5-ul ceva mai bun. Dar e relaxant sa te uiti si sa mai razi putin. Sunt glume si ironii fata de natura umana si cei 3 sunt extrem de haiosi. Mie unul nu mi-au placut niciodata Seinfield, Friends sau Married With Children, dar hey! serialul asta e chiar misto.

In schimb, filmele artistice care-mi pica in mana (de fapt in mouse) sunt foarte slabe, plicticoase sau neinspirate. Asa ca in loc sa te uiti la Hancock (inceput foarte misto dar finalul de trei lei) nu mai bine iei de la capat primul sezon din Prison Break?
Poate pana la urma nu pirateria este de vina pentru salile de cinema goale. Poate sunt productiile foarte slabe ce apar an de an. Poate cand vor inceta sa apara mizerii de teapa lui Wanted, 300 sau Spiderman 3 se vor umple iar cinema-urile. Poate...

joi, 25 septembrie 2008

Oribilitatea !



In premiera pe blog!!!
Atasati la hidosenia asta si o camasa alba cu un pulover gri si obtineti o minunatie de uniforma marca Liceul George Calinescu din Constanta.
Ma gandeam ca a 11-a va fi frumoasa si relaxanta dar imbracat in asta...ei bine, numai relaxat nu o sa fiu.

Ca o scurta paranteza...Death Magnetic e de vreo 2 saptamani pe primul loc in topurile de vanzari din intreaga lume (aproximativ 26 de tari). Deci pentru toti haterii Metallica : Shut it and eat it ! Sau cum ar spune batranul dar inca fiorosul James Hetfield : Bow down!

marți, 23 septembrie 2008

I'm kinda'of fucked off right now...

Orarul e de tot cacatul. Cand am 7 ore/zi cand 4...
Maine vin cravatele Calinesciene!
N-am chef de nimic si chitara este singura mea terapie.
Maine va fi mai bine ! :)



Therion - Melez

Enjoy!

vineri, 19 septembrie 2008

Scoala si nu numai...

Da, inca traiesc. Desi e greu. E greu sa fii in viata dupa una dintre cele mai de cacat (scuzati expresia dar e cea mai graitoare) saptamani avute vreodata. Zi dupa zi, minut dupa minut descopar ca Romania este oribila. Romania este odioasa. Incepe sa-mi fie sila de Romania. Si nu sunt singurul. Citesc din cand in cand cum e in alte tari din punctul de vedere al altor romani. Deja pot fi considerate clisee, dupa principiul : noi suntem varza, ei sunt buni. Pare stupid dar este adevarat. Traim intr-o mizerie perpetua unde nimic nu se schimba ba totul se inrautateste vazand cu ochii.

Frustrarea care o am azi pe creier priveste scoala si nu numai (da, scrie si-n titlu). De fapt priveste scoala si tot ce se coreleaza cu ea...drumul intr-acolo, timpul petrecut acolo, drumul inapoi. Sa zicem ca mergand la 7 dimineata nu ai cine stie probleme pe drum. Odata ajuns la scoala insa am parte de tot felul de idiotenii. Cea mai mare dintre ele este reprezentata de "uniforma scolara". Li s-a nazarit (inspectoratului, ministerului, directoratului) ca avem nevoie de uniforme. Ba inca au pretentia de a purta aceste presupuse uniforme inca din prima saptamana. Nu e destul ca ideea uniformelor este cea mai stupida din cate am auzit, mai trebuie sa auzim si cicalelile directoarelor privind imbracamintea noastra "neadecvata". Este un fel de reintoarcere la comunism. Altfel nu o pot numi. Probabil vor sa ne dezvaluie noua, astia mai tineri cum era inainte de '89 asa ca ne baga uniformele sa arate toti elevii la fel. N-o sa inteleg niciodata de ce e necesar sa fim imbracati ca niste papitoi in cadrul scolii, in niste tipuri de haine care poate (si mai mult ca sigur) nu toata lumea se simte confortabil. Ah, dar trebuie sa ne dam silinta la scoala, sa invatam la toate materiile, sa nu chiulim si eventual sa stam in cap ca sa fie fericiti altii si nu noi... Inca ma intreb pentru cine mergem noi la scoala. Pentru propria persoana sau pentru profesori? Sa zicem ca intr-un final te impaci cu aceasta odioasa idee. Vom purta camasi albe, cravate cu fata lui Calinescu pe ele si blugi fara scrijelituri, cusaturi etc. aidoma unor oameni de 40 de ani. Dar de ce trebuie sa faci observatie unor elevi la 2 zile dupa 15 septembrie ca nu e imbracat cum ar trebui, atata timp cat el/ea e mai mult decat decenta? Cam care ar fi ideea?

Din nu-stiu-ce hotarare a Ministerului Sanatatii nu se mai comercializeaza chipsuri, biscuiti, sticksuri, sucuri acidulate, sandwichuri la chioscurile din scoli. Deci nu se mai da mancare la chiosc! Pentru ca pufuletii, covrigeii, apa plata nu e mancare, decat daca esti vreun calugar pustnic care vrea sa tina post tot restul vietii lui . Tot nu inteleg de ce-l doare pe minister de ce se manaca in scoli. Oare n-aveau treaba sa mai fure putin cand au dat legea asta? Oare n-ar fi fost mai bine sa mai renoveze niste spitale, sa mai faca rost de medicamente?pentru ca in 90% din tara situatia e mizera. Legea este foarte idioata pentru ca tot liceul merge 50 de metri mai departe de scoala unde sunt vreo 2-3 alimentari si un supermarket de unde-ti poti luat tot ce-ti pofteste inimioara. Numai ca aici preturile sunt ceva mai mari...

Revenind la scoala...nu ai voie sa intarzii la ore! Daca intarzii mai ai putin si esti decapitat. Cand se suna de intrare usile liceului se baricadeaza, probabil ca sunt si batute in cuie. Daca ai intarziat 10 minute din diferite motive...ei bine, asta e...ai absenta, tavaleste-te pe jos de frustrare! Daca totusi reusesti sa intrii in liceu exista buna-posibilitate sa dai peste una dintre directoare care patruleaza fantomatic pe holuri si atunci cand te zaresc...s-a terminat cu tine. Nu ai voie sa dai niciun motiv...vin de la Cogealac, a facut pana traseul, m-am simtit rau, mi-a ars casa...ceva - NU! Iesi afara! Nu ne pasa ca n-ai unde sa te duci. Stai afara! Nu conteaza ca afara e foarte frig. Indura! Ce vina avem noi ca ti-a luat foc casa? Pierde inutil o ora...doar pentru ca ai intarziat 10 minute.

Din clasa a 11-a nu mai primim manuale gratuit. Trebuie sa ni le cumparam pe toate! O alta lege inteligenta marca Ministerul Invatamantului (unde ministru e baiatul care nu stie cate stele sunt pe steagul UE). Inca n-am indraznit sa rostesc cu voce tare cam cati bani trebuiesc cheltuiti pe manualele astea dar probabil ca vreo cateva luni dupa aceea voi manca doar pufuleti, covrigei si apa plata. Ok, poate exagerez dar nu cu mult!

Si cand crezi ca ai indurat toate astea...mergi incet spre casa unde ai de urcat o strada destul de lunga. Strada care de vreo 3 luni de zile este in reparatii. Daca pe o parte exista pietris, noroi si alte asemenea, pe partea celalata nu poti merge pentru ca sunt parcate masinile. Trotuarele oricum arata odios. Nici nu vreau sa ma gandesc cum vor arata dupa ce se termina reparatiile astea...daca nu cumva s-au si terminat si astia au lasat asa. Si nu ai pe unde merge. Deci esti claxonat din 2 in 2 minute (uneori si secunde) de masini carora le stai in cale. Evident...

E frumos ca a inceput scoala dar mai bine nu incepea. Sincer...e mult mai frumos sa stai in casa, sa asculti muzica, sa vezi filme, sa mai citesti cate ceva si sa canti la chitara. Apoi mai iesi pe-afara, te intalnesti cu diversi si-ti inchei ziua linistit uitandu-te la Mircea Badea. Ei bine, viata nu merge asa. Poate dupa ce murim vom putea petrece timpul (care se zvoneste ca ar dura o eternitate) in acest mod dar pana una alta... ajungem cat mai devreme la scoala, eventual sa prevedem diferitele intarzieri ce pot aparea. Poate sa avem un sac de dormit pe care sa-l tinem in fata scolii. Sa invatam fericiti si relaxati cu cravata spanzurata de gat si sa mancam ca la manastire.

Don't worry, be happy!

luni, 15 septembrie 2008

Metallica : Death Magnetic - The Review

Asezati-va confortabil. Ar putea dura ceva...sau sariti peste articol. Desi o sa pierdeti...


Am ascultat pentru prima data o melodie de la Metallica prin...1998. Eram un ciutanel care doar ce intrase in clasa I si care habar n-avea ce e ala rock. Eram insa mare fan 3SE si L.A. Primul cantec ascultat...One de pe ...And Justice For All - dragoste la prima auditie. Superba la prima ascultare, melodie preferata pana in ziua de azi. In clasa a 7-a am inceput sa ascult rock ca lumea. Adica am variat stilul si am redus din vechiurile playlist-uri (cea mai mare parte fiind ceva rap-hip-hop). Metallica a devenit in scurt timp trupa mea preferata si inca este. Concertul din 23 iulie nu a facut decat sa intareasca acest lucru.
Imi place tot ce a scos Metallica de-a lungul a 27 de ani de muzica. Pe primele locuri in preferintele mele se numara albumele ...And Justice For All si Ride the Lightining urmate indeaproape de Master of Puppets si The Black Album. Restul se aseaza aleatoriu in spate : Kill 'Em All, ReLoad, St.Anger, Load, Garage Inc.
Ei bine, din 2003 de cand a iesit ultimul album - St.Anger - au trecut 5 ani si James Hetfield (voce, chitara ritmica), Lars Ulrich (tobe), Kirk Hammet (chitara solo) si Robert Trujillo (bass) s-au intors in studio undeva prin 2006 pentru a scoate pe 12 septembrie (piratat cu cateva zile mai devreme) cel de-al noulea lor album. Death Magnetic.

*

Precum stiti, DM a fost promovat masiv de Metallica incepand cu luna mai cand au inaugurat site-ul Mission:Metallica prin care au oferit fel si fel de asa-zise bunatati. Evident ca miscarea a tintit sa puna bine trupa cu internautii mai ales dupa scandalul cu Napster din 2001 cand trupa a dat in judecata un site pentru ca le pirata intreaga discografie. In fine, materialele de pe Mission Metallica au fost mai mult sau mai putin interesante. Erau anumite poze si filmulete haioase sau interesante prin continut dar si foarte multe clipuri plictisitoare care nu incalzeau pe nimeni. Eu am incetat sa le urmaresc imediat ce a aparut primul single. Pur si simplu devenea o pierdere de timp. Albumul se anunta bun, ce rost mai avea sa vad preview-uri cu nimic?
Este primul album la care trupa lucreaza cu noul bassist - Rob Trujillo dupa plecare lui Jason Newsted in 2001. N-as putea spune cat a contribuit el la acest album. Hetfield spunea ca mai mult decat Newsted in 14 ani. E o declaratie destul de urata...mai ales pentru ca Newsted era un mare artist, mai ales live. Rob e un bun bassist dar nu se va putea compara niciodata cu spectacolul pe care-l facea Jason la concerte. Trecand peste asta, Death Magnetic este un album neaspteptat de bun. Vine dupa un album mai putin apreciat - St.Anger - si vine plin de solo-uri la chitara si versuri ceva mai bune.

*

Analiza pas cu pas...

That Was Just Your Life - este piesa de deschidere a albumului si e foarte puternica, asa cum trebuie sa fie orice piesa numarul 1. Poate aduce aminte de Blackened de pe ...And Justice for All, avand pana la un moment dat cam aceeasi structura. Riff-ul e foarte suparat si rapid. Primul solo o ia la goana cu tot cu cel care aude, semn ca Hammet inca poate...si poate bine. Urmeaza apoi un duel intre chitari unde James si Kirk se iau la intrecere. N-as putea spune cine castiga. Poate doar melodia are de castigat pentru ca este excelenta. Tobele lui Lars suna bine aici, momentele cand sunt foarte repetitive sunt bine alese si alterneaza ritmul intr-un mod echilibrat.

The End of the Line - este prima piesa de pe album care se ghideaza dupa principiul : intro - riff - versuri - refren - solo complex - outro. Riff-ul din intro a fost auzit prima data in 2006 intr-un concert din Seoul unde trupa a cantat un demo numit The New Song a.k.a Death is not the End. Cu exceptia acelei portiuni, piesa n-are nimic in comun cu acel experiment live. Exista si un fel de tentativa de backing-vocal de la Rob Trujillo. Versurile se preling rapid pe langa instrumente. Mesajul nu are cine-stie-ce profunzime dar intra bine in atmosfera. Exista un moment lent in ultimul sfert al piesei dupa care izbucneste din nou intr-o nebuneala heavy pana la sfarsit.
Broken, Beat & Scarred - Riff-ul face toti banii. Are o usoara tenta orientala si suna foarte, foarte cool. O parte din refren : We Die Hard e probabil pentru scepticii care tot zic ca Metallica nu mai exista de nu-stiu-cati-ani. Oh, dar stati ca exista...si astea trei piese sunt doar inceputul. B,B & S e structurata dupa acelasi principiu ca si mai sus.

The Day That Never Comes - am analizat-o destul aici. Mai tin sa adaug ca imi este inexplicabil de ce Metallica a ales piesa asta ca prim-single. E un cantec bun dar pe album exista altele mai bune care ar fi meritat promovate. Intre timp a aparut si videoclipul, pe care-l aveti mai jos :



Tot nu inteleg ce are Metallica cu denumirile astea obscure de genul : The Thing That Should Not Be, The Unnamed Feeling, The Day That Never Comes. Repet : a nu se intelege ca nu-mi place.

All Nightmare Long - parerea mea e ca e cel mai bun cantec de pe Death Magnetic. Intro energic, apoi intra chitara electrica peste, alaturi de niste baterii excelente marca Lars Ulrich. Iti vine un chef nebun de headbanging cand il auzi pe James numarand : one, two, three...urmat imediat de o explozie heavy . Refrenul este unul dintre cele mai catchy de pe intreg albumul : "Hunt you down without mercy/ Hunt you down all nightmare long/ Feel us breath upon you face/ Feel us shift every move we trace". In ultimul sfert exista un scurt moment de tacere dupa versul : "This is your confession" si bang! intra din nou refrenul. Pur si simplu genial! Este exact genul de cantec pe care-l asteptam de la 'Tallica dupa atatia ani.

Cyanide - Metallica au cantat in premiera Cyanide la Ozzfest anul acesta. Aici putem auzi o mica contributie marca Rob Trujillo cu o bucata de bass+baterie. Din nou mi-au placut foarte mult tobele lui Lars aici. Foarte energice si variate. Refrenul mi-a ramas destul de repede intiparit in minte : Suicide, I've already died/ You're just the funeral/ I've been waiting for/ Cyanide, /living dead inside/ Break this empty shell forevermore. Cantecul mai are si un bridge unde James canta foarte curat acompaniat de propria chitara. Acel moment detine versuri de cea mai buna calitate marca Hetfield.

The Unforgiven III - povestea poate fi interpretata ca fiind fortata. Am avut The Unforgiven pe The Black Album, o super balada atat heavy cat si melodioasa. Pe albumul ReLoad (6 ani mai tarziu) a aparut The Unforgiven II care a beneficiat de un videoclip asemanator ca o continuare. Sunt curios daca si III-ul va avea acelasi gen de ilustrare . Daca in prima piesa aveam So I dub thee Unforgiven iar in a doua Cause you're unforgiven too, aici avem multe Forgive me-uri.
Este piesa mea preferata dupa All Nightmare Long pentru ca este superba cap-coada si una din cele mai bune balade facute vreodata. Este structurata cu versuri heavy si refren slow. In intro avem o bucata la pian urmata de un moment orchestral dupa Ennio Morricone cu al sau "Ecstasy of Gold" . Versurile sunt pur si simplu ametitoare si indeamna la visare iar vocea lui James atinge cote inimaginabile. Solo-ul este incredibil . E ca si cum Kirk Hammet a introdus in solo-ul asta toata jalea, furia si frustrarea de pe St.Anger (unde n-au existat solo-uri la chitara). Chitara sa plange si plange minunat. Piesa se incheie pasnic cu aceleasi versuri deosebite : Set sail to sea but pulled off course /By the light of golden treasure/ How could he know this new dawn's light/ Would change his life forever ; How can I be lost/ If I've got nowhere to go?/ Search for seas of gold/ How come it's got so cold?/ How can I be lost/ In remembrance I relive/ So how can I blame you/ When it's me I can't forgive?

The Judas Kiss - intro - riff - versuri - refren super-misto - solo - outro. Acelasi principiu care nu da gres. Super-cantec! Bow down/ Sell your soul to me/ I will set you free/ Pacify your demons/ Bow down! /Surrender unto me/Submit infectiously /Sanctify your demons/ Into abyss/ You don’t exist/Cannot resist the Judas kiss. Dupa un solo rapid urmeaza un bridge si apoi inca un solo la fel de nebunesc. Nu-ti mai ramane decat sa ridici "coarnele diavolului" in aer, sa dai din cap si sa spui : Metallica baby! \m/ @____@ \m/

Suicide & Redemption - este piesa nr.9. Daca e ultima sau penultima, atunci e instrumentala dupa modelul Metallica anilor '80. E drept ca dupa niste cantece atat de misto precum All Nightmare Long, Unforgiven III sau Judas Kiss parca nu te mai impresioneaza asa tare instrumentalul asta. Dar S&R e muncita si complexa. Nu stiu de ce o tot vad pe coloana sonora a unui film.

My Apocalypse - cea mai thrash piesa de pe album. Cam aiurea ce bate Lars la tobe. Adica e rapid dar uneori parca-ar fi muzica house. Eh, nici chiar asa. James mentioneaza cuvintele "Death Magnetic" in versuri. Fraza "Death Magnetic / Pulling Closer Still" ar fi fost tare potrivita la un promo pentru album. In rest avem un James care le zice bine cu vocea - repede si ragusit si un Kirk ale carui degete n-au stare.

*

Si asa se incheie albumul.
Nu stiu cat de logic e titlul albumului. Death Magnetic. Moartea - ca un magnet ce ii atrage pe toti cei din jur. Metafora e reusita dar nu stiu cat se integreaza in piese si in mesajul pe care le transmit ele. Chiar daca nu fac parte din album merita mentionate si celelalte 2 creatii ale trupei cu Trujillo in componenta : instrumentalul Ecstasy of Gold cover facut ca omagiu la adresa lui Ennio Morricone oentru ca ei folosesc bucata ca intro de mai bine de 20 de ani. De altfel, 'Tallica a facut un cover Iron Maiden ca tribut pentru piesa Remember Tomorrow. Puse laolalta cu cele 10 piese magnetice aceste 2 creatii se integreaza bine in decor.

Concluzionez prin a spune ca e un album extraordinar de bun. Poate chiar cel mai bun material pe care l-au scos de la The Black Album incoace. Fanilor heavy-metal care nu le vor placea acest album...pai nu stiu ce sa le mai zic. Poate au un fix cum ca orice-ar scoate Metallica e naspa. Asta e...nu poti sa-i convingi pe toti. Daca St.Anger ar fi fost scos de o alta trupa, ar fi fost un album foarte apreciat de toata lumea, inclusiv de cei care injura acum acea parte discografica a Metalicii. Probabil ca si cu Death Magnetic ar fi la fel. Doar ca el e deja un album extraordinar!



Frantic-tic-tic-tock

Si-a venit 15 septembrie. Uraaaaaaaa. NOT.

Intreaga natura a deplans venirea scolii cu un cer innorat si un aer destul de racoros. Daca e toamna sa fie toamna!
Conform ProTv mai mult de jumatate din scolile romanesti nu sunt pregatite sa inceapa cursurile. Din pacate liceul meu n-are problema asta. Eh, supravietuim, nu-i problema.
Azi pe o vreme mohorata, curtea scolii era plina de gura-casca - printre care si eu - uitandu-ne la cele doua directoare bolborisind cate ceva la microfonul care niciodata nu merge.
Toti profesorii aveau un zambet suspect pe chip. Chiar foarte suspect, daca ma intrebati pe mine. Vom afla maine mai multe detalii dar stiu ei ce stiu. In principiu vom fi obligati sa purtam niste oribilitati numite uniforme. Din motive obscure nu mai merge site-ul liceului, ca va aratam si poza. E ceva cu sacou, camasa si cravata - una dintre astea e galben/a. Eu azi m-am dus in tricoul cu Maiden si asa intentionez sa merg si maine, oare are ceva? \m/
Incep cursurile de la 7:30 dimineata dar n-o sa am decat 6 ore/zi. Profesoara de istorie n-a plecat (doamne-ajuta ca mai sunt si vesti bune).
Bobocii sunt foarte multi, impartiti in clase cu literele A,B,C,D si F (e un mister de ce lipseste litera E) si parca e mai putin cocalarime fata de anul trecut.
Scurtand ceea ce-am facut eu astazi... plecat de-acasa, cumparat flori, salutat lume, scapat de flori, venit acasa in jumatate de ora cu 20 de lei mai sarac.

Maine o sa fie super-interesant.




NOT!

joi, 11 septembrie 2008

Discriminare sau Traim intr-o lume nebuna...vol.8

A devenit o moda. La discriminare ma refer. E la moda sa o invoci pe oriunde mergi. Cum te plangi de ceva fata de altii, se gaseste mereu cineva care sa-ti fluture pe sub nas fie "discriminare" fie "rasism".

Noua problema a Romaniei par sa fie tiganii. Bineinteles ca nu e o problema reala ci doar un nou motiv de discutii interminabile care nu duc nicaieri. Toata lumea dezbate si-si da cu parerea despre ei si despre cat de daunatori sunt ei pentru noi si pentru renumele(!)(naiba stie care-i ala) tarii. Exista si cealalta extrema care-i protejeaza. Ca sunt si ei oameni si ca au traditia si personalitatea lor, diferita de a noastra. Corect, fiecare om are dreptul sa fie diferit si sa se manifeste liber - in limita in care nu-i deranjeaza pe ceilalti din jurul lor.

Dar cum sa nu fiu eu "discriminator" si "rasist" cand incerc sa ajung din locul x in locul y si pe drum ma intersectez cu zeci de rromi(cica e mai comod de folosit) pe ditamai bulevardul Tomis (cel mai mare din Constanta) si tot incearca sa iasa in evidenta, deranjandu-i pe ceilalti. De ce tot insista sa-mi vanda o camera video Sony cand am zis de prima data ca nu ma intereseaza? Altii stau in drum pe trotuarele de doi metri latime si vor si ei "1000 de lei" sa-si ia o paine, cica. Altii intind tarabe cu cd-uri si pun manele la maxim. Pun pariu ca au si licenta pentru a vinde pe strada. Si poate ai trece si peste asta dar iti este imposibil sa mai gandesti cand intri in piata si se gaseste cate una imbracata in verde cu auriu (e din Brazilia, ce stiti voi...) care striga in disperare ca vinde ciorapi ieftini. Daca nu da peste tine, plimbandu-se printre zecile de oameni care fac piata...presupun ca esti norocos.

Daca ai tupeul sa le spui ceva se gaseste o batranica inteleapta sa-ti faca observatie, ca de...sunt si ei oameni si trebuie sa traiasca si ei.

Bun. Si le-am negat eu dreptul la viata? Le-am zis eu sa nu munceasca ca si orice alt om? Dar cine pe cine neindreptateste cand ei stau in mijlocul drumul la cersit, iti tulbura creierii cu manele in mijlocul pietii si se tin ca scaiul dupa tine sa-ti vanda "Gabana en Dolce ca e ieftine si frumoase" ? Chiar credeti ca m-ar deranja pe mine sau pe orice alt om sanatos la cap (nu ca eu as fi) un om de etnie rroma care sa se imbrace normal, sa aibe un serviciu si sa-si asculte muzica preferata doar pentru el (in alte cuvinte - casti) ? Ar putea cineva sa fie atat de absurd incat sa spuna ceva impotriva unui astfel de om? Nu. Pentru ca n-ar deranja pe nimeni si nimeni nu l-ar deranja pe el/ea cu remarci.

Bine, ca exista si acel tip de oameni tampiti care dau drumul apelativului "cioara" cu multa usurinta indiferent de persoana, asta e altceva. Astia au ochelari de cal. Vad doar in fata si au impresia ca intreg universul se invarte in jurul lor.

Din partea mea un om poate sa fie la fel de negru ca si Banel sau ca si unul din Burkina Faso, asa s-a nimerit. Tigan nu inseamna neaparat sa fie tuciuriu. Eu il fac tigan si pe idiotul de vecin al meu care il apuca datul manelelor la maxim cand iti e lumea mai draga. Si e la fel de alb ca orice alb. Deja apelativul tine de comportament si nu de aspect. Si bineinteles ca pentru a-l acoperi trebuie sa dau si eu muzica cat mai tare. Doar ca la ceea ce ascult eu, nu pot fi numit tigan. Apelativele ar merge undeva pe la derbedeu si poate...nespalat - desi pe cuvant de cercetas ca fac dus/baie in fiecare seara.

Exista in tara asta o groaza de oameni preocupati cu nimic. Nimicul exista prin astfel de subiecte de genul dicriminarii, curentului emo, sfarsitului lumii si a trendului. Apropo, in timp ce unii se preocupa cu ce mai e la moda in randul hainelor si accesoriilor (ma refer la alea exorbitant de scumpe)...mor oameni in Africa. De foame, de boala. Ideea e ca mor. Ca nu au dupa ce trai. Ca asta e Africa...Asa ca informatie.

In legatura cu sfarsitul lumii...eu inca astept. Dar nu s-a intamplat nimic :(
Cred ca va urma un review al albumului Death Magnetic, pe care chiar am de gand sa-l cumpar. Deci stati pe-aproape!

marți, 9 septembrie 2008

US Open 2008

Ce e naspa la US Open - meciurile tin pana la ore destul de imposibile pentru Romania. Ei saracii peste ocean joaca la ore mai mult decat normale, dar ce sa-i faci fusului orar?
Asa...duminica a avut loc finala la fete dar nu am reusit sa o vad pentru ca 1. Imi era foarte somn, si mai eram si suparat dupa ce Nadal pierduse in semifinale ; 2. Juca Serena Williams cu Jelena Jankovic - nu stiu cum sa explic dar pur si simplu am stiut ca americanca va castiga.

Pacat...nu sunt deloc un fan al surorilor Williams si chiar o simpatizez pe Jankovic...dar n-a fost sa fie. Serena a castigat in 2 seturi : 6-4 ; 7-5. Usor am putea spune. Din rezumatele pe care le-am vazut, americanca a luat usor primul set iar in setul 2 - Jankovic a avut vreo 2 sanse de set dar le-a irosit. Si cum Serena nu iarta...ati inteles!

Pentru ca sambata seara a inceput ploaia, semifinala dintre Rafael Nadal si Andy Murray a fost intrerupta la 2-0 la seturi pentru scotian. Inaintea acestui duel, un Roger Federer renascut l-a invins pe Novak Djokovic in 4 seturi. Elvetianul astepta in finala, pregatit pentru inca o batalie epica cu numarul 1 mondial.
A avut grija Murray sa ne scuteasca de o asemenea placere. Dupa ce s-a reluat meciul a doua zi, de la 2-0, Nadal a intrat tare in meci si a castigat setul 3 si a facut un break in startul setului 4. Problema a fost ca nu i-a mers deloc serviciul. Scotianul a trimis niste retururi foarte bune si de fiecare efort al spaniolului se alegea praful. In cele din urma Nadal a pierdut si Murray a ajuns in prima sa finala de grand-slam. Lumea incepea sa viseze minunatii. Oare va castiga Murray US Open-ul? Oh, da! Cum sa nu.



Nici nu stiu ce s-ar putea povesti despre finala care sa capteze interesul. Ah, da! Federer e un geniu. A revenit cel putin partial la acea forma care a facut istorie in tenis. Veniri spectaculoase la fileu, lovituri ce te lasa masca, scurte perfect executate, servicii excelente - cel mai complet jucator in forma maxima.
Murray habar n-avut ce l-a lovit. Acum nu ca vreau sa fiu rau cu el, dar daca Nadal ar fi ajuns in finala n-ar fi jucat niciodata atat de slab. Sigur, scotianul si-a meritat locul in finala. Fara indoiala, a fost mai bun ca Nadal dar dupa umila mea parere nimic din calitatile ce le poseda nu-l recomanda ca pe un viitor mare campion. El s-a zbatut dar atunci cand se afla pe teren nu face nimic ca sa iasa in evidenta. De multe ori ai impresia ca adversarul sau trimite mingi intr-un zid.
Are un serviciu bunicel desi nu inteleg de unde are atata forta la 1.90 si (!) 80 de kg. Nu are executii deosebite...in concluzie nu e un jucator foarte spectaculos si nu are acea charisma care sa te faca sa te uiti la meciurile lui, decat daca adversarul sau este fie Nadal, Federer sau Djokovic.



Federer a fost pe val. A facut de toate pe teren. Cand Murray returna o minge foarte spectaculoasa, elvetianul revenea si castiga punctul atunci cand te asteptai mai putin. Din pacate, meciul n-are cine-stie-ce istoric. Federer a servit foarte sigur pe sine si a facut break-uri atunci cand l-a simtit pe scotian mai vulnerabil. Desi la un moment dat parea ca da inapoi, elvetianul s-a tinut bine pe pozitie si a castigat in 3 seturi un meci ce nu a depasit 2 ore.



A fost un grand-slam destul de obisnuit. Fara nicio surpriza majora pana in semi-finale si cu un castigator mai mult decat merituos. Pacat ca Sharapova nu a evoluat deloc si ca Ivanovic a fost eliminata atat de timpuriu. Unde-s vremurile Australian Open-ului cand cele 2 jucau finala?

duminică, 7 septembrie 2008

0-3

Pai echipa a fost penibila, punct.
Nu m-am uitat la meci. Duelul dintre Djokovic si Federer mi s-a parut (pe buna dreptate) mult mai interesant. Ideea e ca nationala noastra e de trei lei, laolalta cu mult-prea-mediatizata Liga I.

Nu joaca Mutu si Chivu. Bun. Nicio problema, se gaseste cineva. Dar cand Piti convoaca vesnice talente-sperante de teapa lui Dica, M.Niculae sau Codrea e normal sa se intample ceea ce s-a intamplat. Daca n-am urmarit meciul, nu stiu exact cum au stat lucrurile, dar din 3 goluri - 2 au fost imparabile, orice ati spune. La al 3-lea probabil ca Lobont a gresit. Dar cand ai in fata 10 varzari care s-au chinuit facand nimic cu niste anonimi ti se acreste de tot si mai faci si gafe.

Intrebarea principala este probabil, de ce am pierdut? Fara indoiala din pricina unor jucatori supraevaluati adusi incontinuu la nationala cand ei fac banca de rezerve pe-acolo pe unde joaca. In schimb avem multi jucatori tineri si talentati care evolueaza la echipa lor dar care n-au loc de cei mai sus mentionati la care mai putem adauga un Contra, D.Niculae sau Nicolita.
De la Jenei incoace eu nu-mi aduc aminte (e drept ca dinainte de Jenei eu nu prea mi-aduc aminte multe despre fotbal) de vreun antrenor la nationala care sa fi avut curajul sa promoveze jucatori tineri, promitatori. Poate Boloni, dar si el a fost inlaturat cu grija. In rest, am avut antrenori fricosi ce n-au avut tupeul sa iasa din tipar. Avem de ani de zile acelasi prim-11. Nu conteaza daca respectivii sunt in forma, mai pot juca la nivel inalt s.a.m.d. Nu, ei au programare sa fie in primul 11 de parca ar fi un drept si nu un privilegiu sa evolueze in nationala.

Ma doare fix in cot daca demisioneaza sau nu Piturca sau Mircea Sandu sau cine-o-mai-fi. Daca Piturca ar pleca, ar veni alt antrenor de moda veche care este el controlat de jucatori si nu invers. Singura remediere ar fi facuta de un antrenor strain, dar Federatia probabil ca nu-si permite sa dea atatia bani pe un astfel de tehnician. Vreti cumva ca burtile lor sa se plimbe in altceva decat Touareguri?

E deranjant sa vezi ca toti papagalii de pe stadion merg acolo si cer demisia de parca ar depinde de ei sau le-ar fi cerut cineva parerea. Un meci de fotbal se aseamana pana la un anumit punct cu o piesa de teatru. In loc de o tactica proasta a unui antrenor avem o regie proasta. In locul unei evolutii slabe a unui jucator avem un acting slab al unui actor. Si e stupid ca un spectator sa pretinda demisii si alte asemenea.

In concluzie, nu ne calificam ! Big Deal, hai ca ne-am obisnuit. Fotbalul nu e tocmai punctul forte al Romaniei. De fapt, suntem chiar varza la acest sport. Probabil ca Serbia si Franta vor merge mai departe. Nu vad ce-i asa tragic, amandoua formeaza echipe relativ bunicele pe langa nationala noastra. In plus, exista probleme mai mari in lume decat acest 3-0... ca de exemplu ca mi s-a dezacordat chitara. Si totusi a fost o zi importanta pentru mine pentru ca am acordat-o corespunzator, cu ajutorul unui tuner digital - asta ca o gluma.

Pana nu de mult am realizat ca viata unora se invarte in jurul fotbalului, cu precadere catre Steaua si echipa nationala. Pana nu de mult eram si eu la fel. Daca acum un an si ceva as fi vazut meciul si rezultatul asta m-as fi consumat teribil. Intre timp am inteles ca fotbalul romanesc s-a detasat de fotbalul mondial si a devenit un sport de sine-stator. Un sport pe care nu-l agreez si care prin urmare nu-l urmaresc. E mai frumos sa stau sambata seara linistit si sa urmaresc un meci de tennis sau un film. Evitand orice contact cu sportivii astia de-i tot vedem la ProTv si cu suporterii care striga mecanic precum niste boi - demisia! - ajung sa ma simt un pic mai inteligent. Un pic...nu prea mult.

Revenind la lucruri mai importante...cel putin pentru mine : chitara, US Open, Death Magnetic. Cu opinii despre aceste lucruri voi reveni in zilele urmatoare. Pana atunci, numai bine!

miercuri, 3 septembrie 2008

iHasNewToy!!!



Ah, isn't she a beauty?

So...BRB, DND si ce se mai foloseste pe mess -> concluzia e ca sunt ocupat :)

marți, 2 septembrie 2008

Sfarsit de vara...

Ce s-a mai dus vara... Au trecut saptamanile de vacanta cu mare repeziciune.
Azi mi-am dat seama pentru prima data ca suntem in septembrie. Si o melodie destul de simpatica - devenit deja mare hit - mi-a adus aminte de zilele de vara. Ma rog, o parte din ele.



E urat ce spun, dar parca suna mai vioi si mai original decat Lynyrd Skynyrd si al lor "Sweet Home Alabama". Desi e o combinatie intre Skynyrd si Zevon .Cute song overall.

Kid Rock - All Summer Long

luni, 1 septembrie 2008

To Live is to Die

Subiectul pe care vreau sa il abordez in articolul asta poate fi un pic morbid, dereglat - spuneti-i cum vreti - este doar un adevar.
Din pura intamplare am vazut in weekendul care tocmai a trecut niste documentare pe teme medicale. Majoritatea se axau pe vindecari miraculoase de pe urma unor boli extrem de nasoale care au lasat urme... Te cuprinde cu fiori cand vezi atat de multe cazuri teribile. Exista o groaza de oameni acolo in lume care isi pun aceeasi intrebare zi de zi : voi apuca sa mai traiesc si maine? Ganditi-va putin. Nu e infiorator ca exista permanent astfel de ganduri in mintea unora? Nu e si mai infiorator cand stii ca ai putea sa patesti la fel fara niciun avertisment?
E adevarat ca o astfel de atitudine e extrem de nesanatoasa. Nu putem trai intr-un balon de plastic asteptand in fiecare zi sa ne loveasca ceva. Hai sa ne gandim ca oamenii aia din documentare au supravietuit. Au trecut prin clipe de groaza dar au supravietuit si au ocazia sa-si traiasca viata intr-un mod cat se poate de obisnuit.

De ce au supravietuit? Simplu. Au nimerit pe mana unor medici extrem de capabili si luptatori care nu au renuntat in a-i salva. Medici din SUA - unde parca se pune pret pe viata mai mult decat in alte parti. N-as generaliza prin a spune ca toate cadrele medicale sunt asa...dar exista cativa care traiesc si lucreaza dupa principiul ca ei pot salva pe oricine de la orice...si incearca pana la capat.
Sa ne intoarcem putin cu gandul la Romania. Cel putin o data in viata am trecut fiecare printr-o experienta neplacuta cu spitalele romanesti. Sa ne gandim la conditiile din aceste institutii, aparatura, organizare...ministerul. Ne ingrozim, nu?

Acum doua saptamani am plecat pe la ora 21 cu tata la spital sa-si faca o injectie pentru ca facuse pneumonie si avea nevoie de antibiotic. Cat l-am asteptat afara pentru a primi injectia am urmarit cu groaza cum o ambulanta cu girofarul aprins nu putea patrunde pe culoarul stramt catre urgente din cauza altei ambulante, care statea degeaba. Soferul ambulantei care nu putea intra s-a dat jos si a inceput sa se certe cu soferul care lua linistit o cafea. Dupa vreo...2 minute, usile ambulantei s-au deschis si bolnavul a fost dus cu targa acei 20 de metri pana la urgente pentru ca cel care lua cafeaua nu se catadicsise sa mute masina si nici soferul cu urgenta nu mai parea dornic sa se intoarca la volan. Discutia dintre cei doi era si ea extrem de inteligenta :

"Ce faci ma, de ce ai lasat masina aici? Eu unde parchez?" ;
"Da' ce ma, stiam eu ca vii cu mortul acuma? Ia si tu cheile si mut-o pe a mea.".
"Nu mai e nevoie, da-l naibii si-asa era terminat!".

Nu stiu ce sentimente va incearca dupa ce ati citit asta dar eu stiu ca am ramas marcat toata seara de ceea ce am auzit. Eu am reprodus conversatia cu exactitate in proportie de 90%.
N-as putea sa ma exprim in privinta doctorului care s-a ocupat de bolnav, dar atata timp cat avem medici care mutileaza pacientii in timpul operatiei, uita instrumentele inauntrul lor s.a.m.d ne putem astepta la orice.

Intr-unul din documentarele vazut de mine era un caz de fasciitis necroticans sau mai simplu spus - bacteria mancatoare de carne. Aparent este o bacterie prezenta in orice corp omenesc dar care poate sa evolueze intr-atat incat sa elibereze anumite toxine ce duc la distrugerea pielii si muschilor ducand in cele din urma la moarte. Singura solutie este eliminarea tesuturilor infectate dar si asta poate sa fie inutil de cele mai multe ori. In documentar, medicii care se ocupau de pacient ii dadeau sanse minime de supravietuire dar au continuat sa faca tot posibilul pentru el. In cele din urma acesta a supravietuit. A ramas cu niste traume grave dar a supravietuit.

Hai sa facem un exercitiu de imaginatie (unul oribil). Daca ar exista, fereasca D-zeu, un roman bolnav de asa ceva...cam ce sanse i-ati da? Sau si mai bine...ce ar face doctorii? Oare ambulantele s-ar misca mai repede? Oare doctorii vor mai face gafe? De fapt credeti ca se vor mai putea numi doctori dupa ce vor vedea un astfel de caz ? Sincer, nici nu vreau sa ma gandesc.

Suna absurd dar pur si simplu incepe sa-mi fie frica sa traiesc in Romania. Exista si boli mult mai putin grave pe care medicii astia grozavi n-ar fi in stare sa le descopere. Cazuri sunt si vor mai fi. Asa ca cel mai bine e sa fim optimisti si sa speram ca nu vom fi noi. Sau sa plecam din tara cu prima ocazie...

Articolul asta chiar da un sentiment naspa. Ma duc sa-mi pun o cana cu lapte...mereu ma face sa ma simt mai sanatos.